сп. National Geographic - Август 2019
National Geographic KIDS - Август 2019

Недостъпният влак на Ким Чен Ун

2.4.2018 г.

Пътуването с влак е семейна традиция. Основателят на династията Ким Ир Сен получил от Йозеф Сталин като подарък един брониран влак, с който постоянно пътувал из страната и чужбина.

Една влакова композиция, която изглежда, че няма край, бавно и тържествено навлиза в централната гара на китайската столица Пекин. На перона я очаква група официални лица. Няма правителствено съобщение за предстоящо посещение, но посрещачите знаят кого очакват. Зад прозорците на влака, затъмнени от съображения за сигурност, се намира 34-годишният севернокорейски диктатор Ким Чен Ун заедно със съпругата си. Това е първото му посещение в Китай откакто е на власт от 2011г.

Близо 30 часа е продължило пътуването с жълтозеления влак от 21 вагона. Той е преминал границата с Китай по тъй наречения „Мост на дружбата“, по който обаче е забранено минаването на пешеходци и се стреля от корейска страна на месо. Тук се правят повечето опити за бягство от Северна Корея в Китай. Обикновено завършват със смърт.

Влакът всъщност не е един, а са три. Първият с около стотина агенти от сигурността оглежда трасето за евентуални бомби и други терористични заплахи, във втория пътува лидерът, а третият е за обслужващия персонал и за провизии. Над влаковите композиции прелитат хеликоптери.

Пътуването с влак е семейна традиция. Основателят на династията Ким Ир Сен получил от Йозеф Сталин като подарък един брониран влак, с който постоянно пътувал из страната и чужбина. Използвал го и по време на корейската война /1950-53/ като „командната централа на колела“.

Когато след войната започнал да издига дворци за себе си, повечето от тях имали собствени жп гари. Строил къщи край основните жп линии, за да отсяда в тях при нужда.

Синът му Ким Чен Ир много се страхувал от пътуване със самолет. Една година преди първото му официално посещение в Китай правителствен самолет на Северна Корея експлодирал във въздуха и от тогава Ким Чен Ир пътувал само с влака си. Единствено за него били построени над 20 гари. Когато му доскучавало, млади „кондукторки“ го забавлявали. 70-годишният диктатор починал във влака след инфаркт през 2011г. Неговият вагон сега е в музей до мавзолея му в Пхенян.

Синът му Ким Чен Ун, сегашният лидер, харесва самолети, но влакът му предлага далеч по-голям разкош. Всъщност това е „Резиденция на колела“.  Влакът също е брониран и затова е много по-тежък от обикновения. По тази причина се движи бавно и има максимална скорост от 60 км/ч.

Един руски дипломат, на когото се случило да бъде във влака, го описва като преливащ от разкош и лукс, макар и по старомоден начин. Огромен салон посрещал официални гости за тържествен обяд, сервирали само най-скъпи френски вина, а масата била отрупана със всевъзможни вносни деликатеси. Твърдят, че Ким Чен Ун има същия огромен апетит като баща си. Особено харесва швейцарски сирена, шампанско „Кристал“ и коняк „Хенеси“. Във влака винаги са на разположение две лимузини „Мерцедес“.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах