сп. National Geographic - Февруари 2019
National Geographic KIDS - Февруари 2019

Обувка стои 5 хиляди години на дъното на швейцарско езеро

29.3.2018 г.

Пробита обувка на човек, живял преди 5 хиляди години, бе открита от археолози на дъното на швейцарското езеро Грайфензее в северната част на страната.

Това е рядък артефакт, съобщиха във вторник местните власти. "Открита е почти напълно запазена обувка, която е на около 5 хиляди години", се казва в съобщението на сайта на управата на кантона Цюрих. "Има по-малко от десет такива находки в Европа".

Външно напомнящата цървул обувка е направена от лико. По това време са се използвали лентички от лико с дебелина половин сантиметър. Дължината на обувката е 26 см и това кара специалистите да мислят, че е принадлежала на възрастен човек. Под петата има дупка и по всичко изглежда, че тя е станала причина да бъде изхвърлена от собственика си.

Повечето предмети от облеклото, останали от каменния век са особено крехки, тъй като са изработвани от растителни материали. Швейцарските археолози наричат чудо достигането на такива предмети неразложени до наше време. Подводните изследвания са проведени в езерото на дълбочина 3,5 метра.

На повърхността артефактите се извличат заедно с тинята, от която след това много внимателно се освобождават в лаборатория. За да се предотврати замърсяването с микроорганизми помещенията се охлаждат постоянно и се поддържа необходимата влажност.

Древни артефакти са откривани на територията на общината Мау от края на XIX век, когато равнището на езерото се понижило с 1 метър след изменението на руслото на реката Глат. Необходим е бил над век, за да се проведат на това място подробни систематични изследвания. Открити са слоеве, отнесени към три различни култури, които се сменяли една след друга в продължение на времето от 3800 - 2500 година преди нашата ера до наше време. /БГНЕС, ТАСС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах