сп. National Geographic - Април 2019
National Geographic KIDS - Април 2019

Пазарът на вещиците в Боливия

28.2.2018 г.

В Боливия от хилядолетия се практикуват различни видове магии.Напоследък туристическата индустрия предлага все повече почивки свързани със спиритуализма и все повече хора пътуват до Амазония в търсене на природно лечение. Повечето търсят ayahuasca, халюциногенна бира, която има мощен трансформиращ ефект върху ума и тялото, но това е една малка част от хилядолетните мистични традиции.

В Боливия живеят brujas (вещици), Kallawaya (лечители) и curanderos (шамани). Някои от тях придобиват магическите си способности след близки срещи със смъртта, като удар от гръм, ухапвания от змия или неблагоприятни условия в гората. Други получават необикновените умения с раждането си. Макар да се занимават с различни неща, общите им вярвания са свързани с Пачамама, или Земята Майка, която се усмирява чрез ритуални жертвоприношения.

Mercado de las Brujas, или вещерският пазар, е сборно място за спиритуалисти, които гадаят и принасят дарове на Пачамама. Търговците продават шарени захарни таблетки, цигари, сушени морски звезди, лакирани жаби, листа от кока и дори зародиши от лама, които предлагат като дарове. В замяна местните смятат, че ще бъдат благословени с по-добро здраве, успешен бизнес, безаварийно пътуване и късмет.

В боливийските планини клиентите канят лечителите (известни със силната си връзка със земята)  в дома си, за да приготвят challa – дар към Великата Майка, съставен от лечебни билки, бонбони, загадъчни дрънкулки и зародиши от лама. След като надлежно приготвеният пакет бъде изгорен, клиентът заравя останките край дома си.

Даровете за здраве и безопасност се определят като бяла магия. Черната магия се използва за проклятия – например на бивш любовник или враг. Практикуващите черна магия често използват черни свещи, орнаментални черепи и пръст от гробища за по-зловещи жертвоприношения.

В равнините практиките са различни. Тук шаманите говорят с дърветата и вярват в могъщите духове на джунглата, които могат да причинят болест и смърт. Някои използват черни камъни от близките реки, за да излекуват болните,а други използват димяща жарава от свещена смола, за да прогонят злите духове.

Ayahuasca, халюциногенната бира, е лечебно средство, използвано от шаманите. Те събират растенията от гората и варят  халюциногенната напитка, която е вече  сред основните туристически атракции.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах