сп. National Geographic - Август 2019
National Geographic KIDS - Август 2019

Водещ следовател на търговия с диви животни жестоко убит в Кения

8.2.2018 г.

Езмънд Брадли Мартин посвещава десетилетия работа за да сложи край на клането на слонове и носорози.

Езмънд Брадли, един от най-добрите следователи на търговията с диви животни, бе намерен мъртъв в неделя в дома си в Найроби, Кения с прободна рана във врата. Мотивът за убийството не е ясен, макар според „Гардиън“ да става въпрос за нескопосан обир. Полицията е предприела разследване по случая.

75-годишният американски гражданин е известен в природозащитните среди с разследванията на трафик на слонова кост и рогове на носорози. Усилията му да вникне в незаконната контрабанда са свързани с идентифициране на черните пазари и установяване на цената на незаконната слонова кост и рог от носорог, за които трудно се получава информация.

„Това е трагедия и загуба“, каза Фили Мурути, вицепрезидент на намиращата се в Найроби African Wildlife Foundation. „Той успя да намери информация и да ни отвори очите за това какво представлява черния пазар.“

Както слоновете така и носорозите са застрашени от бракониерството: ежегодно заради бивните им се избиват 30 000 африкански слона, а миналата година са били убити над хиляда носорога заради роговете им. Слоновата кост се използва за направа на предмети, а рогът от носорог се използва и за лекове. Повлияни от дългогодишните погрешни сведения на западните медии, хората напоследък използват рогове от носорог и като афродизиак.

Разследванията на Мартин са били опасни, налагало се е да работи под прикритие и да се прави на купувач на слонова кост и рога от носорог.

Разследванията му свързани с незаконната търговия на слонова кост играят роля за решението на Китай да закрие официалния си пазар за слонова кост миналата година.

Сред приноса на Мартин са изтъкването на нарасналото потребление на рога от носорог в Йемен през 2008 г., посочването на спад в търсенето в Япония на слонова кост през 2010 г., установяване на бързо разрастваща се търговия със слонова кост в Хонг Конг през 2011 г. и изтъкване на причините защо в Непал през 2013 г. са намалели убийствата на носорози. Най-новият му труд документира бума на пазара за слонова кост в  Лаос и Виетнам.

Според BBC Мартин, който е бил специален пратеник на Обединените нации по въпросите на опазването на носорозите, наскоро се е завърнал от пътуване до Мианмар и работел по направените открития.

Към момента разследващите не са установили пряка връзка между убийството на Мартин и работата му. През последните години обаче бяха убити много природозащитници, опитвали се да сложат край на убийствата на диви животни. Сред тях бе и Уейн Лотър, който се бореше за опазването на слоновете – той бе застрелян в Танзания миналата година. В националните паркове при изпълнение на задълженията им са убити много рейнджъри: за последните 10 години в националния парк „Вирунга“ са били убити над 150 рейнджъра и 21 в национален парк „Гарамба“.  

Що се отнася до закриването на незаконната търговия с диви животни „Мартин остави празнина, която бързо трябва да бъде запълнена“, казва Мурути.

 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах