сп. National Geographic - Август 2019
National Geographic KIDS - Август 2019

Има ли бъдеще Бузлуджа?

28.6.2018 г.

Научете повече за този български паметник и неговото бъдеще от разказа на Линдзи Гелман.

Навръх Стара планина се намира поразителен паметник, свързан с бурното минало на България.

Сградата, наподобяваща космически кораб, е построена през 70-те години на ХХ в. и е служила за седалище на Българската комунистическа партия до падането на комунизма през 1990 г. Оттогава тя е неизползваема и постепенно се превръща в популярна дестинация за любителите на изоставени места.

Паметникът на Бузлуджа е изграден на мястото на битката от 1868 г. между четата на Хаджи Димитър и турските части, които превъзхождат числено революционерите. Четата понася тежка загуба. Оттогава името Бузлуджа се свързва с героизма на българите, но след Втората световна война Българската комунистическа партия решава да изгради на мястото свой официален дом паметник. Сградата е проектирана от архитекта Георги Стоилов.

Изграждането на паметника на връх Бузлуджа става с усилието на целия народ. Работата по издигането му започва през 1974 г. и над 600 души – войници, студенти и занаятчии участват в построяването му. Работници взривяват върха с динамит, за да положат основите и изнасят над 70 000 тона бетон до върха на планината. Таня Панайотова, сега на 62 години, си спомня, че е била студентка през лятото на 1975 г., когато трябвало да се включи в реализирането на проекта. Тя разказва как е помагала за полагането на камъните за стълбите към главния вход и как са лагерували на палатки.

Днес от сградата се разкриват панорамни гледки към Стара планина, а над входа все още може да се прочетат работническите лозунги и да се видят пъстрите графити, покрили стените на паметника.

Но интериорът, където някога се е намирала украсената с мозайки конгресна зала, е толкова порутен, че е опасно да се влиза. Сградата понастоящем се охранява от детектори и е запечатана, за да не влизат любопитните, което единствено подсилва нейната загадъчност.

Като цяло в страната все още няма консенсус по въпроса какво да се прави с паметниците от социалистическото минало, но местните хора и туристите се надяват паметникът на  Бузлуджа да бъде изключение.

Младата българска архитектка Дора Иванова е предложила план за възстановяване на паметника и превръщането му в исторически музей, но той все още не е официално одобрен. Междувременно БСП предизвика разгорещени дебати, като предяви искане да получи сградата от правителството.

Засега бъдещето на паметника остава неясно.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах