сп. National Geographic - Февруари 2020
National Geographic KIDS - Февруари 2020

Roodharigendag - най-големият Фестивал на червенокоси

30.8.2019 г.

Всяка есен в Холандия се събират хиляди червенокосковци.

Всяка година през първия уикенд на септември червенокоси хора от цял свят се стичат в малкия град Бреда в Холандия за RoodharigendagМеждународния фестивал на червенокосите.

Основателят на това събитие е художникът Барт Роувенхорст – рус, без грам рижав оттенък в косите. През 2005 г., вдъхновен от художници като Данто Габриел Росети и Густав Климт, които рисували червенокоси жени, Роувенхорст пуснал обява във вестника, че търси 15 естествено червенокоси жени за модели. Обадили се над 150. Тъй като не искал да ги отпраща, той решил да покани всички, откъдето се родила и идеята за ежегоден фестивал.

12 години по-късно скромното събиране прерастнало в голямо събитие, което сега се посещава от над 5000 човека от над 80 страни. Междувременно подобни фестивали се появяват и на други места като Ирландия, Лондон, Портланд, Чикаго и Джорджия, но Бреда претендира за най-голямото събитие по рода си.

Фестивалът е безплатен и не е задължително да сте с червена коса, за да участвате – приятели, семейство и привърженици са добре дошли. Фотографи разпъват палатки из целия град в готовност да правят индивидуални снимки. Организират се сесии за скоростни запознанства, изложби, модни изложения, надбягвания с високи токчета, лекции по история, дегустация на ирландско уиски и консултации по красота. Предлага се разнообразна храна, а жадните могат да утолят жаждата си в местните кръчми.

Единственото събитие от фестивала, изискващо червени кичури, е общата снимка, която се прави на последния ден от фестивала. През 2015 г., когато за последно е правено официално преброяване, в общата снимка са се включили 1721 червенокосковци,  с което подобрили предишния рекорд на Гинес от 2013 г., когато събралите се в Бреда били 1672.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах