сп. National Geographic - Юли 2019
National Geographic KIDS - Юли 2019

Индонезия е пренасочила полетите в района на вулкана Анак Кракатау

27.12.2018 г.

Индонезийските власти са пренасочили в четвъртък всички полети в района на вулкана Анак Кракатау, разположен в Зондския пролив между островите Ява и Суматра, поради изхвърлянето на пепел.

За това съобщи Ройтерс, позовавайки се на правителствената служба за контрол на въздушното движение. Според агенцията, в четвъртък, поради риск от изригване, около вулкана е установена зона на повишена опасност с радиус от пет километра.

В сряда индонезийските власти, във връзка с изхвърлянето на пепел от вулкана Анак Кракатау, предупредиха авиокомпаниите за необходимостта от спазване на предпазните мерки. По-рано, индонезийски и международни експерти съобщиха, че частичното разрушаване на вулканичните скали на Анак Кракатау, което е било сравнимо по сила със земетресение с магнитуд 5.3, вероятно е довело до цунамито, което удари бреговете на Суматра и Ява на 22 декември. Мощните вълни в Зондския пролив също са могли да увеличат разрушителното действие на цунамито.

Според последните данни, броят на загиналите при бедствието достигна 430 души, безследно изчезнали са 159 души, а почти 1.5 хиляди са ранени. Около 22 хиляди местни жители са принудени да напуснат домовете си. /ТАСС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах