сп. National Geographic - Април 2019
National Geographic KIDS - Април 2019

Mасово изчезват растителни видове

10.9.2018 г.

Изумителният брой от 940 култивирани растителни видове са заплашени от изчезване или няма да може да произвеждат количествата, от които се нуждаем в близко бъдеще, съобщава Business insider, като се позовава на научно проучване.

От 1960-те производството на кафе в Танзания е намаляло наполовина. Експертите предупреждават, че ако температурите се покачат само с два градуса по Целзий какаовите дървета в Гана няма да оцелеят (а 70% от шоколада идва оттам). Около 22% от разновидностите на картофите бавно изчезват от природата.

 Един от най-негативните аспекти на сегашната ситуация в земеделието е, че човечеството разчита само на няколко вида растения.

Според специалистите за изхранването на световното население от 7 000 ядливи растения се използват едва 30, а пшеницата, оризът и царевицата представляват 50% от ежедневно приеманите килокалории в света.

 Тази концентрирана зависимост от само няколко вида растения поставя сериозен риск пред изхранването ни. Масовото нахлуване на болести може да причини изчезването на огромен брой растения в обширни региони и да застраши живота на милиони хора по света – така както се е случило в Ирландия през 1840 г., когато болестта главня по картофите причинила масов глад и смъртта на над един милион ирландци.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах