сп. National Geographic - Август 2019
National Geographic KIDS - Август 2019

Витоша този уикенд

23.8.2018 г.

Няколко събития ще се случат на Витоша през последния уикенд на август.

Първи построен наново заслон от близо половин век насам на Витоша ще бъде открит тази неделя в местността „Три кладенци“ по пътеката между Черни връх и Златни мостове. Церемонията в 14.30 ч. е част от мащабната програма, който обединява под егидата на София – Европейска столица на спорта няколко събития през уикенда.

За първи път, наред с планинското бягане „Витоша Рън“ ще се състои скоростно изкачване на Черни връх по кратък маршрут, а с Национален туристически събор ще бъде отбелязана 123-годишнината от организираното туристическо движение в България.

„В националния туристически събор ще вземат участие представители на туристическите дружества, членове на БТС от цялата страна, както и държавни институции, за които развитието на туризма е приоритет. Искрено се надяваме, че повече хора ще се включат в тази национална проява, организирана от Българския туристически съюз, Природен парк „Витоша“ и София – Европейска столица на спорта, което ще покаже, че заветите на първооснователите Алеко Константинов и Иван Вазов имат своите последователи и днес,“ заяви на пресконференция  Зорница Радонова – изпълнителен секретар на БТС.

На Черни връх в неделя ще бъде теглена и томболата измежду покорилите всички най-високи планински върхове, досега регистрираните с подобно постижение за годината са над 170. „Столична община и София – Евростолица на спорта обогатяват това събитие и се надяват в неделя за всички приятели на планината да бъде един истински празник. Очакваме над 3000 души да преминат по стъпките на Алеко и да се съберат на витошкия първенец,“ каза на срещата с медиите Анатоли Илиев, организационен секретар на София2018 и член на управителния борд на ACES EUROPE.

По дългогодишна традиция БТС организира на Витоша в последната неделя на месец август Национален туристически празник, на който хиляди туристи от цялата страна се събират, за да почетат годишнината от началото на организираното туристическо движение в България така, както в далечната 1895 г. Алеко Константинов и 300 негови съмишленици изкачват Черни връх, за да учредят първото туристическо дружество у нас.

На 26-ти август т.г. по два лъча, от хижа „Алеко” и от „Златните мостове”, туристи и любители на планината от цялата страна ще се изкачат до Черни връх и ще поднесат цветя на барелефа на Алеко Константинов.

В пълен унисон с отбелязването на празника, Сдружение "Маратон" организира за 12-та поредна година най-масовата надпревара по планинско бягане от веригата FIVE MOUNTAINS – състезателното изкачване от центъра на град София до Черни връх (2290м).

Състезанието Витоша РънN 2018 ще се състои в неделя, 26 август 2018 г., като стартът ще бъде даден точно в 9:00 ч. на изначалното му място – пред билетния център на НДК. „Тази година очакваме над 300 бегачи да участват в изпитанието,“ каза Петър Панков - дългогодишен организатор на проявата. 18-километровото трасе от центъра на град София до първенеца на Витоша планина Черни връх, което е предимно в изкачване с 1734 метра сумарна положителна денивелация, е отворено за всички желаещи да приемат предизвикателството и да покорят в състезателно темпо витошкия първенец.

„Това е емблематично за града събитие, но и класическо планинско бягане. За него се подготвям цяла година,“ заяви на пресконференцията днес първият шампион, двукратен победител и участник във всички досегашни 12 издания Бойко Златанов.

Настоящият рекорд на Витоша Рън от 1 ч., 36 мин. и 46 сек. бе поставен през 2015 г. от Шабан Мустафа, който подобри собствения си рекорд от 2011 г. при мъжете, а рекордът при жените от 1 ч., 54 мин. и 30 сек., регистриран от Милка Михайлова също през 2011 г. все още е непокътнат. Контролното време за изкачване до върха е 5 часа. По инициатива на София – Евростолица на спорта тази година се въвежда и кратък маршрут от 4 км със старт в 11 ч. пред хотел Морени и финал на Черни връх. Участниците в него могат да ползват безплатните автобуси, които ще потеглят от паркинга през централния вход на Националния стадион в неделя в 9.00 ч и ще тръгнат обратно при запълване на местата от хотел Морени след 14.00 ч., като участниците ще могат да ги използват към София срещу показване на стартовия си номер.

Подробности и начин на регистрация ще намерите във Facebook страницата на събитието на

https://www.facebook.com/events/311968066014370/

и на

www.marathon.bg

 /БГНЕС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах