сп. National Geographic - Юни 2019
National Geographic KIDS - Юни 2019

Какво привлича комарите?

14.8.2018 г.

Изнервящото бръмчене на комари в мрака на спалнята е един от най-омразните звуци, които може да чуете през лятото. След като запалите лампата, за да локализирате къде се намира животното, от малкия кръвопиец няма и следа.

„Светлината не привлича комарите“, казва биологът Райнер Бертхауер. „Напротив! Те предпочитат да я избягват.“ Онова, което привлича комарите е миризмата на тялото, особено тази на въглеродния диоксид, смята Бертхауер.

Покрай главата концентрацията на въглеродния диоксид е голяма, както и привличането на комари - това е причината да ги чуваме да бръмчат около ушите ни. Топлината, която излъчва тялото ни също привлича насекомите.

Комарите не се чувстват комфортно на ярката дневна светлина. Светлината ги дразни толкова, че те хапят по-малко или дори изобщо. Това установява след дългогодишно проучване Вилем Такен от холандския университет „Вагенинген“.

Общоприетото схващане, че комарите хапят повече хора със „сладка кръв“ обаче не е съвсем погрешно: химическият състав на кръвта ни определя миризмата, която отделяме през кожата. Макар кръвта на някои хора да не е по-сладка от тази на други в буквален смисъл, тя има различен вкус за комара. Ако кръвта на дадена жертва е особено вкусна може да се окаже, че партньорът до нея ще бъде пощаден.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах