сп. National Geographic - Август 2019
National Geographic KIDS - Август 2019

Трябва ли „Йелоустоун“ да се превърне в енергиен източник?

13.8.2018 г.

Националният парк би могъл да снабдява с енергия цялата континентална част на САЩ с чиста енергия. Защо това все още не е реалност?

от Шанън Хол,  сп.National Geographic

Според учените не е вероятно „Йелоустоун“да изригне в скоро време, но ако това се случи, то събитието би било катастрофално. Едно изригване на този супервулкан би изхвърлило над хиляда кубични километра скали и пепел едновременно. Това би се отразило на по-голямата част от континенталните щати и евентуално би причинило вулканична зима на Земята.

През 2017 година учени от НАСА провели експеримент, за да установят дали ще могат да спрат бъдеще супер изригване. Брайън Уилкокс, инженер в Jet Propulsion Laboratory, предложил пробиването на поредица от кладенци около периметъра на парка и вкарването на студена вода в горещата скала. Хипотетичното решение би охладило магмата в Йелоустоун и би предотвратило изригването. Като бонус системата би  предоставила достатъчно геотермална енергия за цялата страна.

Идеята обаче не е осъществена на практика. „Йелоустоун“, подобно на други национални паркове, е защитен и на територията му не е разрешен добивът на енергия.

Много специалисти са съгласни, че „Йелоустоун“ трябва да остане неприкосновен, но реакциите спрямо експеримента на НАСА напомнят за опита на други подобни места по света. Геотермалната енергия е чиста енергия, която има и недостатъци, а новите електроцентрали може да се сблъскат с недоволството на местните общности, които са загрижени за опазването на околната среда и съхраняването на местните божества.

Никъде досега геотермалната енергия не е коствала повече за околната среда отколкото в Нова Зеландия. Подобно на „Йелоустоун“, „Уайракей“, разположен на северния остров на страната някога представлявал бълбукащ пейзаж със 70 гейзера, изхвърлящи струи вода във въздуха. Това е било до 1958 г., когато  наблизо отваря врати геотермална електроцентрала.

Проблемът е, че геотермалните електроцентрали извличат голяма част от подпочвените води – една от необходимите предпоставки за образуването на гейзери. Тази вода се връща обратно в земята, но не е същото: нивото й, температурата, налягането и химията варират и могат да нарушат чувствителни формирования като гейзерите.

Днес в „Уайракей“ няма нито един гейзер. Електроцентралата е унищожила и седемдесетте гейзера наред с 240 горещи извора. Сега регионът е замрял и студен. Някога Нова Зеландия се е нареждала на трето място по гейзери в света, като към 1950-те те са били над 200. През 1990-те те наброяват едва 55.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах