сп. National Geographic - Юни 2019
National Geographic KIDS - Юни 2019

Половината от Големия Бариерен риф е загинала

9.8.2018 г.

Половината от коралите в Големия бариерен риф са се обезцветили от 2016 г. насам, пише Лорън Джеймс в списание National Geographic.

Масовото обезцветяване на корали е глобален проблем, провокиран от климатичните промени. Той се появява, когато неестествено топла океанска вода разрушава пъстрите водорасли на рифа и остава коралите да умрат от глад.

Големият бариерен риф илюстрира колко сериозни са щетите: през 2016 г. са измрели 30% от коралите, а други 20% през 2017 г. Ефектът е подобен на този от горските пожари. Голяма част от морската екосистема покрай северното крайбрежие на рифа е оголена, покрита със скелети и надеждата за възстановяване е малка.

Колко топло колко дълго
Климатичните промени загряват океаните на Земята и топлината се задържа под водата, но корали не издържат на дълги топли периоди. Те започват да измират, което намалява разнообразието на рифа. След силен топлинен стрес, какъвто има покрай северното крайбрежие на рифа през 2016 г., са оцелели малко видове, а останалите измират бръзо.

Няма време за възстановяване
Обезцветяване на корали се е наблюдавало на различни места на всеки 27 години. От 1980-те обаче това явление се случва на всеки 6 години. Дори и при най-благоприятни условвия на силно увредените рифове им са нужни най-малко 10 години, за да се възстановят. Големият бариерен риф, който е поразен вече втора година поред, вероятно никога няма да се възстанови напълно.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах