сп. National Geographic - Юли 2019
National Geographic KIDS - Юли 2019

Южна Африка законно ще изнася по 1500 лъвски скелета годишно

2.8.2018 г.

Южна Африка почти удвои количеството на лъвски кости, които могат да напускат страната. Това е ход, който според мнозина може да насърчи незаконната търговия.

Лъвовете, чиято популация вече значително намалява из цяла Африка, са изправени пред нова заплаха: растящо потребление на техните кости, зъби и нокти. Те са търсени заради употребата им в традиционната медицина и за украшения предимно в Югоизточна Азия, съобщава авторът на NG Дъглас Мейн.

Макар че е незаконно да се избиват големите котки и международната търговия с частите им да е забранена в голямата си част, Южна Африка вече легализира износа на скелети от развъдниците за лъвове. Множество доклади, свързани с тази индустрия, описват ужасните условия, в които държат лъвовете. В много случаи този вид търговия позволява на клиентите да си плащат за възможността да убият животното при т.нар. „лов в клетка“ с опцията да се вземе главата за трофей.

На 16 юли Южна Африка обяви, че ще удвои броя на лъвски скелети, който може да бъде изнасян, като качи годишната квота от 800 на 1500.

Експертите по търговия с диви животни смятат, че решението вероятно ще нанесе вреда, като насърчи трафика на африкански лъвове и други големи котки, отчасти като увеличи търсенето и привидната законност на подобна търговия.

Около 8000 лъва живеят във ферми и съоръжения в Южна Африка, докато на свобода има останали между 1300 и 1700 от тях. На целия континент остават да живеят 20 000 лъва – брой, който е спаднал с 43% между 1993 и 2014 г., посочва Дъглас Мейн.

Министерството на околната среда в Южна Африка, което не отговори на множеството искания за коментари, съобщи в прес рилийз, че увеличаването на квотата се налага, за да се намали натрупаното количество лъвски кости в развъдниците.

Според неправителствената фондация Born Free по-голямата част от тези лъвски скелети се изнасят за Виетнам или Лаос. Това са страните в които незаконната търговия на диви животни процъфтява, съобщава фондацията. Лъвските кости се използват като заместител на изключително търсените тигърски части за производството на продукти, които според някои имат медицински свойства, като виното от тигрови кости, които се смятат за символ на статус  и източник на сила и енергия, изтъква Дъглас Мейн.

Според Конвенцията за Международна търговия на застрашените видове от дивата фауна и флора (CITES), международният договор регулиращ търговията с диви животни, тигрите са заплашени от изчезване и на свобода са останали едва 4000.   

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах