сп. National Geographic - Юни 2019
National Geographic KIDS - Юни 2019

Учени установиха веществото, което снижава стреса

1.8.2018 г.

Редовната консумация на Омега-3 ненаситени мастни киселини значително снижава равнището на стрес и агресия, установиха учени от университета Масачузетс-Лоуъл в САЩ.

Изследванията са показали, че децата, които приемат храни с високо съдържание на Омега-3, се държат значително по-спокойно от своите връстници, което от своя страна повлиява положително нервната система на родителите им.

Специалистите смятат, че агресивното и даже престъпно поведение частично зависи от биологически фактори. Авторите на изследването са на мнение, че при предотвратяване на недостига на необходимите за организма мастни киселини, антиобщественото поведение би могло да бъде овладяно.

„Стресът може да предизвика физиологически изменения, които да доведат до увеличаване на агресията и импулсивното поведение“, твърдят учените. Омега-3 има не само седативен ефект, но и подобрява функциите на мозъка, вниманието и паметта. Едни от най-добрите източници на Омега-3 са рибата и морските деликатеси, както и лененото семе. /РИА „Новости“ и БГНЕС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах