сп. National Geographic - Февруари 2019
National Geographic KIDS - Февруари 2019

600 млн. индийци нямат достъп до вода

20.6.2018 г.

Индия се сблъсква с най-лошата водна криза в своята история, смятат експертите от Националния институт за трансформация.

Около 600 милиона жители на субконтинента, който има население от около 1,3 милиарда души, се сблъскват с липсата на вода, около 200 000 умират годишно заради трудния достъп до водни ресурси, сочи докладът на експертите.

 

„Според прогнозите, към 2030 г. търсенето на вода в страната два пъти ще надхвърли достъпните ресурси, което ще доведе до сериозен недостиг за стотици милиони души и може да доведе до съкращаване на БВП с 6%“, се казва в документа.

Едновременно с недостига на вода Индия се сблъсква и с друг проблем: до 70% от водните ресурси в страната са замърсени. Експертите също така смятат, че към 2020 г. около 20 големи индийски градове ще изчерпят подземните си води, което може да засегне допълнително 100 милиона души.

Авторите на доклада подчертават, че недостигът на вода се е превърнал в един от най-важните проблеми на Индия. Те призовават властите да предприемат незабавни мерки за подобряване на ситуацията. /ТАСС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах