сп. National Geographic - Август 2019
National Geographic KIDS - Август 2019

Има загинали при труса в Япония

18.6.2018 г.

Вече трима души са в списъка на загиналите при силното земетресение, което стана в понеделник в югозападната част на главния японски остров Хоншу.

Загиналите са 9-годишно момиче и двама възрастни на по 80 години. Срутени стени станаха причина за гибелта на момичето и единия възрастен. Върху другия паднали мебели, съобщи Ен Ейч Кей. Магнитудът на труса бе 6,1. 

В различни райони на югозападната част на остров Хоншу бяха ранени над 40 души. Около 20 са били блокирани в асансьори, спрели поради стихийното бедствие. Спрени са над 60 високоскоростни влака на най-оживената в Япония железопътна линия от Токио до Осака. Парализирано е движението и по други железопътни трасета, както и на много участъци по автомагистралите. Около 100 хиляди абонати са без газ.

В град Такацуки се скъса водопровод и заля улиците. Временно спря да работи и основния завод за сглобяване на компанията "Хонда" (Honda Motor) в префектура Мие и Мицубиши ("Хонда") в префектуре Миэ и Мицубиши (Mitsubishi Motors) в префектури Киото и Шига. В най-пострадалата префектура Осака централното електрозахранване бе възстановено.

След проверка на пистите започнаха отново да работя всички летища в региона на бедствието. Няма щети в ядрените електроцентрали. Сеизмолозите коригираха данните за земетресението. Според уточнената информация магнитудът му е 6,1, а не 5,9, както се съобщаваше по-рано или дори 5,3, според Европейския средиземноморски сеизмологичен център. Огнището е на 13 км дълбочина в северната част на префектура Осака. Правителството в Токио създаде кризисен щаб./БГНЕС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах