сп. National Geographic - Юни 2019
National Geographic KIDS - Юни 2019

„Пластмасовият“ стомах на зелената костенурка доказва океанската криза

17.6.2018 г.

Смайващи фотографии на пластмасови парченца, гумени ластичета и други остатъци, открити в стомаха на зелена костенурка в Тайланд, подчертават кризата с увеличаващото се замърсяване на моретата.

Тайланд е една от най-големите страни-потребители на пластмаси в света. Този материал убива стотици морски бозайници и влечуги, плуващи край тайландските брегове всяка година. Проблемът грабна общественото внимание през първата седмица на юни, когато аутопсията на кит, открит близо до границата с Малайзия, разкри в стомаха му 80 пластмасови торбички.

Зелена костенурка, която е защитен вид, претърпя подобна съдба след откриването й на плаж в източната провинция Чантхабури на 4 юни, предаде за АФП Уирапонг Лаувечпразит, ветеринарен лекар от Източния център за изследвания и развитие на морските и крайбрежни ресурси.

Пластмаса, гумени ленти, парчета от балон и други боклуци бяха задръстили чревния тракт на костенурката, пречейки й да се храни и причинявайки смъртта й два дни по-късно.

Ветеринарните лекари са се опитали да спасят костенурката, като я хранят интравенозно, но са успели да извадят боклука едва след смъртта й. В миналото само около 10% от зелените костенурки са погълнали пластмаса или са претърпели инфекции след като са влезли в контакт с отпадъците. Но тази година около 50% от инцидентите са свързани с боклука. Повече от половината от 8 милиона тона пластмасови отпадъци, изхвърляни в световните океани всяка година, идват от пет азиатски страни: Китай, Индонезия, Филипините, Виетнам и Тайланд, според доклад на „Ocean Conservancy“ от 2015 г. /БГНЕС

 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах