сп. National Geographic - Февруари 2019
National Geographic KIDS - Февруари 2019

Вълшебната красота на японската вишна

25.4.2018 г.

Цветовете на японската вишна, известни с пленителна красота и великолепие от нежно преливащи бялорозови багри, привличат погледа в центъра на Варна.

Това дърво се е превърнало в символ на Япония, а вишневият цвят се смята за национално цвете. Японското наименование на вишневото дърво „сакура“ се свързва с исторически факти и легенди като интерпретация на думата „сакуя“(цъфтеж, цъфтене). Плодовете му не са ядливи, за разлика от останалите разновидности на вишни и череши, което говори за единствената предопределеност на цветовете – да бъдат красиви и то за кратко.

Цъфтежът на дървото варира от края на март до началото на май за отделните части на Япония и символично ознаменува настъпването на пролетта и сезонът на оризовите засаждения. Твърди се, че който веднъж е зърнал красотата на цветовете, никога не би могъл да ги забрави. „Сакура“ е национална гордост за японската нация поради факта, че е различно от всички други видове по света. Срещани почти навсякъде, цветовете на японската вишна заливат с неповторим разкош и тържественост паркове, улици, градини, брегове, реки и планински райони. /БГНЕС

 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах