сп. National Geographic - Април 2019
National Geographic KIDS - Април 2019

Японски макаци лекуват стрес с гореща вана и спа

4.4.2018 г.

Релаксиращо накисване в гореща вана е похвално средство за облекчаване на стреса, но предимствата не се ограничават до хората – те важат и за маймуни, които също се възползват от времето в спа, твърдят изследователи в Япония.

Японските снежни маймуни са известни с любовта си към горещите извори в северния район Нагано, като туристите се събират, за да заснемат макаците, накисващи се в парни бани.

Отдавна се предполагаше, че блажено къпещите се просто се опитват да се затоплят по време на студените зимни месеци, когато снегът покрива района. Но експертите от Института за изследване на приматите в университета в Киото, които наблюдават 12 женски японски макака през 2014 г. в Джигокудани, откриват, че става дума за нещо повече от това.

Те изследвали поведението при къпане на маймуните и събирали техните екскременти, за да измерват глюкокортикоида, хормон, чиято концентрация се увеличава, когато нивата на стрес са високи.

Те открили, че нивата на стрес при маймуните, на възраст между пет и 24 години, са около 20% по-ниски средно след къпане. Резултатите от тяхното проучване бяха публикувани тази седмица. /БГНЕС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах