сп. National Geographic - Август 2019
National Geographic KIDS - Август 2019

Как да опазим Големия бариерен риф

29.3.2018 г.

Като блокират част от слънчевата светлина, природозащитници се надяват да намалят скоростта с която загиват кораловите рифове.

Диагнозите за здравното състояние на Големия бариерен риф не са обещаващи. Рифовата система, природно чудо и местообитание на хиляди видове, често става плячка на инвазивни морски звезди, но една от най-големите заплахи за нея е обезцветяването на коралите.

Сега екип учени смятат, че са намерили решение как да превържат една от сериозните рани на Големия бариерен риф.

Проектиран е „слънчев щит“, 50 000 пъти по-тънък от човешки косъм, който ще бъде опънат над водната повърхност непосредствено над коралите. Целта на тънкия слой е подобно на чадър отчасти да блокира слънчевите лъчи. Щитът е биоразградим и е направен от калциев карбонат – веществото от което са изградени и скелетите на коралите.

Проектът е на Мелбърнския университет и Австралийския институт по морски науки и наскоро бе официално обявен от Great Barrier Reef Foundation.

Към момента щитът е тестван само в лабораторни условия. Според пресинформация покритието може да блокира около 30 % от слънчевата светлина, стигаща до коралите.

Учените смятат, че тази мярка ще намали избледняването на коралите. Това е процес при който те изхвърлят симбиотчините водорасли, живвещи в тъканите им. След като загубят тези водорасли коралите стават напълно бели. Ако условията се подобрят водораслите може да се възстановят, а оттам и здравето на коралите. Но ако избледняването продължи твърде дълго коралите умират. Причини за този процес са замърсяването или прекомерната светлина и топлина.

През 2005 г. в резултат на сериозно затопляне загинаха половината от коралите в САЩ, а две трети от Големия бариерен риф вече са жертва на условията от изминалите няколко години.

„Тънкото покритие осигурява защита и намалява обезцветяването при повечето видове корали“, казва в изявление Ана Марсдън от Great Barrier Reef Foundation.

„Важно е да се отбележи, че това не е решение, което може да се приложи за всичките 34 800 квадратни километра, които обхваща Големият бариерен риф – не би било практично“, добавя тя. „Покритието обаче може да се изпробва върху по-малка площ, за да защити редки или силно застрашени части от рифа.“

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах