сп. National Geographic - Септември 2018
National Geographic KIDS - Септември 2018

Полярните мечки не намират вече достатъчно тюлени, за да се хранят

2.2.2018 г.

Полярните мечки не намират достатъчно тюлени, за да се заситят, проблемът ще се задълбочи с климатичните промени.

Това сочи изследване, публикувано в четвъртък, според което метаболизмът на царя на северните ледове е по-бърз отколкото се смяташе досега. „Открихме, че белите мечки имат много по-голяма нужда от енергия, отколкото изглежда“, обяснява Антъни Пагано, който е основният автор на изследването, публикувано в списание „Сайънс“ (Science).

Те трябва да хващат много тюлени, за да задоволят нуждите на организма, които са 1,6 пъти по-високи отколкото сочеха предишни изследвания. Пагано е учен от университета „Санта Крус“ в Калифорния.

Биолозите проследили осем женски в Арктика в Бофортово море, с помощта на привързани камери и сравнявайки данни за урината и кръвта през няколко дни. Изследването е проведено „в началото на периода от април до юли, в който полярните мечки водят най-активен лов и попълват запасите си от мазнини, от които имат нужда през цялата година“, обяснява Пагано, който работи и за научната агенция Геологически топографски институт на САЩ (USGS). Въпреки това пет от изследваните мечки са губили телесна маса в продължение на периоди от 8 – 11 дни.

„Четири мечки загубиха 10% или повече от телесната си маса“, уточнява изследването. Учените са били заблудени досега за метаболизма на тези големи бозайници. Изследователите смятат, че ловната техника на хищника, която включва основно изчакване на плячката, води до по-нисък разход на енергия. Те също могат да забавят метаболизма си, докато не заловят достатъчно тюлени.

Арктика се затопля два пъти по-бързо от останалата част на планетата и разтопяването на ледовете кара белите мечки да изминават по-големи разстояния, за да намерят млади тюлени, които са тяхната предпочитана храна.

„Ледовете в Арктика намаляват с 14% на десет години, което най-вероятно ще намали достъпа на мечките до тяхната плячка“, уточнява изследването. Популацията на полярната мечка е намаляла с 40% по време на последното десетилетие, според USGS.

Но „ние вече разполагаме с технология за изучаване на движението им върху ледовете, техните дейности и енергийните им нужди и можем по-добре да изучим въздействието на промените, които наблюдаваме в ледовете“, твърди Антъни Пагано. /АФП

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах