сп. National Geographic - Август 2019
National Geographic KIDS - Август 2019

Катерачи се готвят да изкачат най-смъртоносния връх на Земята през зимата

29.12.2017 г.

Екип, състоящ се от едни от най-добрите катерачи на света, се готви да изкачи един от най-смъртоносните върхове на Земята – постижение, неосъществявано досега.

По най-високите части на К2, вторият по височина връх на Земята, скоростта на ветровете съперничи с тази на ураганите и заплашва да събори всеки осмелил се да тръгне нагоре.

Вятърът е само един от рисковете при изкачването на К2. През зимата температурите на високия 8611 м връх температурите падат под минус 60 градуса по Целзий. Дневната светлина се задържа едва няколко часа. Склоновете са едни от най-стръмните на Земята.

Четиринайсет са върховете в света, които са високи над 8000 метра. Всички те са били изкачвани през зимата освен К2, въпреки направените опити през 1987, 2002 и 2012 г. Елитен отбор полски катерачи ще потегли потегли на 29 декември 2017 г. в опит да промени историята.

Екипът, който се състои от 13 алпинисти, ще лети от Полша до Исламабад, Пакистан, откъдето ще пътува до планинската граница с Китай. Там ще са им необходими около 100 носачи, които да поемат тежащо над един тон оборудване, необходимо за изграждането на базов лагер.

Вторият по височина връх е бил покоряван през пролетта и лятото, когато условията не са толкова опасни и частично през зимата, но никой досега не е стигнал до най-високата му точка през зимата.

„К2 може и да не надвишава Еверест, но е по-студен и по-опасен“, пише Бернадет Макдоналд, която е написала не една книга за планинско катерене. „ Комбинацията от трудност, температура и вятър го правят мъчнопреодолима цел.“

„Изпратили сме хора в Космоса, на Луната, но никой досега не е заставал на К2 през зимата“, разказва говорителят на експедицията Михал Лексински.

Полският екип се готви за експедицията от близо две години. Той се е снабдил с най-доброто катераческо оборудване и е наел специален екип синоптици, специалисти по хранене, треньори и лекари.

В групата са включени едни от най-добрите алпинисти в света под ръководството на небезизвестния 67 годишен полски катерач Кшищоф Виелицки. Той е петият човек, изкачил всичките осемхилядници, и първият, изкачил Еверест, Кангчендзьонга и Лхотце през зимата. Водил е три зимни експедиции до различни точки от К2, но не и до най-високата.

Катерачите са тренирали в специални хипобарични камери, където са се подготвяли за налягането, голямата надморска височина и ниско съдържание на кислород във въздуха.

„Мисля, че този екип ще успее, но не съм сигурна дали това ще стане тази година“, казва Макдоналд, която обяснява, че понякога е нужен повече от един сезон, за изглаждането на стратегията.

Очаква се екипът да изгради базовия си лагер в началото на януари и да започне изкачването малко след това. Катерачите не смеят да се ангажират със стриктен график заради непредсказуемостта на К2.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах