сп. National Geographic - Април 2019
National Geographic KIDS - Април 2019

Засилена земетръсна активност край исландски вулкан

25.12.2017 г.

Четвърто за две седмици земетресение с магнитуд над 4-та степен бе регистрирано тази нощ край исландския вулкан Баурдарбунга в централната част на страната.

Метеорологичната служба на страната съобщи, че засега няма признаци за изригване. Епицентърът се намирал на 4,7 км от гърлото на вулкана. След първия трус последвали още няколко вторични и с по-малка сила труса. Земетресенията с магнитуд от 4-та и по-висока степен не са чести, но те говорят за съществена активност в недрата на вулканите и запълването с магма на вулканичните камери.

Баурдарбунга е най-мощната в Исландия вулканична система, по-голямата й част е под ледника Ватнайьокудл. Исландия е остров с вулканичен произход. Той се намира на допирната точка между две литосферни плочи и по същество е върхът на тектоничен шев, издигащ се над повърхността на Атлантическия океан. Пред 2010 година изригване на вулкан там под един от ледниците парализира за 6 дни въздухоплаването над голяма част от Европа и нанесе огромни загуби на самолетните компании. /ТАСС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах