сп. National Geographic - Август 2019
National Geographic KIDS - Август 2019

Новозеландски вулкан стана юридическо лице и получи човешки права

25.12.2017 г.

Властите в Нова Зеландия обявиха вулкана Таранаки, разположен в западната част на Северния остров, за юридическо лице с човешки права, съобщи в. „Ню Зийланд хералд”.

Осем местни племена са подписали меморандум за взаимно разбирателство с правителството, което означава, че съвместно ще имат опека над вулкана.

По данни на в. „Гардиън” това е „очаквано признание на връзките на местните хора с вулкана, които го смятат за свой предтеча… или член на семейството”.

Според новия закон, ако някой навреди на вулкана, ще понесе такова наказание, каквото се полага при причиняване на вреда на племето. Министър Андрю Литъл, който е водил преговорите от името на правителството, каза, че договорът ще послужи за най-добра защита на природната забележителност, която напоследък стана много популярна сред туристите.

„Като жител на Ню Плимът, израснах под погледа на планината, затова много се радвам на уважението към местните хора и даването на юридическа защита и статут на личност на вулкана”, каза Литъл, цитиран от вестника.

По-рано парламентът на нова Зеландия прие закон, който признава свещената за народността маори река Уонгануи за юридическо лице. Племето, което смята реката за своя прародителка, 140 години се бореше за това тя да бъде призната за живо същество. /РИА "Новости"

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах