сп. National Geographic - Февруари 2019
National Geographic KIDS - Февруари 2019

Фотограф улавя човешко лице на застрашени видове

26.11.2017 г.

Новата книга на британския фотограф Тим Флак документира някои от най-ценните видове на Земята, на ръба на изчезването заради човешки кризи.

Новата книга на британския фотограф Тим Флак документира някои от най-ценните видове на Земята, на ръба на изчезването заради човешки кризи - от панголини, преследвани заради люспите им, до бразилския шарен тамарин, застрашен от урбанизацията.

"Повечето от промените в миналото са били движени от природни сили, но в момента те изглежда се управляват от нас", каза той пред АФП във Вашингтон. "Питам се: Защо правя това? Защо снимам последния мъжки бял носорог? Това е търсенето на отговора как сме стигнали до този момент."

Корали, насекоми и дори някои цели екосистеми са включени заедно с някои от най-разпознаваемите застрашени бозайници като полярните мечки и по-малко известни същества като арлекиновите жаби.

Пандата е един от най-уязвимите видове, намерени в повече от 150 изображения на "Endangered", чието излизане съвпада с нова изложба на Флак в лондонската галерия Osborne Samuel.

Фотографът, известен със силно стилизираните си снимки на кучета и коне, улавя почти човешки изрази на животните. На корицата на книгата коронясан лемур сифака допира колене си към гърдите си, а ярките жълти очи предават тревожен, но любопитен поглед.  /АФП

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах