сп. National Geographic - Август 2019
National Geographic KIDS - Август 2019

Снежни леопарди бяха заснети в природен парк в планината Алтай

11.11.2017 г.

Снимки на застрашените от изчезване снежни леопарди бяха направени със скрити камери в руски природен парк, обхващащ платото Укок в планината Алтай, съобщи Sputnik.

Камерите, поставени в труднодостъпния район „Зона покоя” на природния парк в Сибир, са заснели няколко снимки на женски снежен леопард с две малки, съобщи пресслужбата на Сайлюгемския парк, който има статут на резерват.

След анализ на кадрите е установено, че малките са на около 6 месеца. През 2017 има данни за 70-90 такива големи котки като около 15 от тях обитават Сайлюгемския парк.

Учените се надяват, че специална система за защитата им може да увеличи броя на снежните леопарди в района на платото. В тази част на планината такива леопарди не са били срещани от повече от десетилетие.

През август са били забелязани единствено следи, които свидетелстват, че редките големи котки може да са все още в района. Тогава по границата с Казахстан и Монголия бяха поставени сензорни камери. Специалистите ще направят профил на всеки леопард, която ще включва информация за отпечатъците от лапи, белези, ДНК анализ на козината и екскрементите.

Данните ще бъдат добавени към „Ирбиз” – уникална информационна база, разработена от фонда за защита на дивата природа WWF през 2015, който съдържа сведения за всички снежни леопарди в Русия. /Sputnik

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах