сп. National Geographic - Юни 2019
National Geographic KIDS - Юни 2019

Намериха замръзнало праисторическо лъвче в Русия

10.11.2017 г.

Замръзналите останки на пещерно лъвче, вероятно от последната ледена епоха, бяха наскоро открити в Русия.

Останките на близо едногодишното лъвче бяха намерени в Якутия в края на септември. Не за първи път в тази част на Сибир се появяват праисторически находки. Във вечно замръзналите земи може да се съхранят животни като пещерни лъвове и вълнести мамути дори десетки хиляди години след изчезването на вида им.

Новото лъвче е намерено две години след като бяха открити две други цели лъвчета: Юан и Дина. Те са първите цели добре запазени праисторически пещерни лъвове и са на възраст около 12 000 години.

Според  Interfax, новото лъвче – което все още си няма име – е било предадено на Академията на науките на република Сакха. Алберт Протопопов – ученият, който изследва Юан и Дина –  ще анализира и новата находка.

За разлика от двете малки, които са загинали на около две-три седмична възраст (преди да поникнат зъбите им), новотооткритото лъвче е било на около годинка. Тъй като има зъби, учените ще имат възможност сравнително точно да анализират останките.

Пещерните лъвове изчезнали преди около 10 000 години и известното за тях досега се базира на намерени кости.

Останките на новото лъвче са във видимо добро състояние. Вероятно най-поразително е лицето, което лъвчето е положило върху лапичките си. Предстои да бъде установено дали животинчето е  мъжко или женско.

Корейски и руски учени са изявили намеренията си да използват материал, за да опитат да клонират пещерния лъв. Връщането към живот на изчезнали видове остава спорен въпрос сред учените и обществото.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах