сп. National Geographic - Април 2019
National Geographic KIDS - Април 2019

Катерачи подобриха рекорда на Алекс Хонълд и Ханс Флорин с 4 минути

24.10.2017 г.

В събота Брад Гобрайт и Джим Ренълдс изкачиха най-емблематичния маршрут на Ел Капитан – „Носът“, за 2:19:44, като счупиха рекорда за най-бързото му изкачване поставен през 2012 г. от Алекс Хонълд и Ханс Флорин с близо 4 минути.

За големите катерачи най-известната скала на земята е Ел Капитан в националния парк „Йосемити“. В събота Брад Гобрайт и Джим Ренълдс изкачиха най-емблематичния маршрут – „Носът“, за 2:19:44, като счупиха рекорда за най-бързо изкачване поставен през 2012 г. от Алекс Хонълд и Ханс Флорин с близо 4 минути.

Първото скоростно изкачване на маршрута е било направено през 1975 г. от Джон Линг Джим Бридуел и Били Уестбей за 17 часа и 45 минути. През следващите десетилетия рекордът е бил подобряван 18 пъти.

Повечето катерачи смятаха, че рекордът на Хонълд и Флорин не може да бъде надскочен. Те подобриха предишният рекорд поставен през 2010 г. от Дийн Потър и Шон Лиъри с близо 13 минути.

Гобрайт, професионален катерач, и Ренълдс, член от екипа на Спасителната служба в Йосемити, започват да изкачват заедно „Носа“ през пролетта на 2016 г. Маршрутът започва от подножието на Ел Капитан и продължава отвесно 883 метра. Обикновено екипи от опитни катерачи успяват да го изминат за четири дни.

 „Страхотно е да станеш част от историята на Йосемити“, казва Гобрайт след изкачването. „Мисля, че и този рекорд скоро ще бъде подобрен, но е хубаво да има съревнование.“

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах