сп. National Geographic - Август 2019
National Geographic KIDS - Август 2019

Откриха живи микроорганизми в кристали на 60 хиляди години

12.7.2018 г.

В мина в Мексико учени от НАСА откриха живи микроорганизми, затворени в кристали на възраст около 60 000 години.

„Странните микроорганизми са оцелели въпреки диетата си от сулфит, манган и меден оксид“,  казва Пенелопе Бостън от института по астробиология на НАСА.  

„Това откритие има дълбок ефект върху разбирането ни за живота на микроорганизмите на нашата планета“, заяви Бостън на конференция на Американската асоциация за напредък на науката.

Микроорганизмите са открити в мината Найка в Мексико, където се добиват олово, цинк и сребро. Мината е известна с огромните си кристали, някои от които достигат 15 м.

Според Пенелопе Бостън изследването дава основания да се смята, че живи организми могат да просъществуват при екстремни условия на други планети и луни в нашата Слънчева система. Тя уточни, че в кристалите от мината Найка са открити около 100 различни вида микроорганизми,  повечето от които бактерии.

Екстремните условия, при които тези микроби са оцелели, показват, че е възможно опасни извънземни организми случайно да стигнат до Земята, донесени от завърнал се космически кораб. Астробиолозите също се безпокоят за риска, който съществува от това земни организми да замърсят други планети в хода на мисии до места като Марс. Червената планета вече е посетена от няколко американски сонди.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах