сп. National Geographic - Февруари 2020
National Geographic KIDS - Февруари 2020

Защо птиците и рибите ядат пластмасата в океана

11.11.2019 г.

Ново проучване хвърля светлина върху въпроса защо морските птици, риби, китове и други същества поглъщат толкова много пластмасови отпадъци.

Океаните са пълни с пластмасови отпадъци и стотици морски видове ги ядат във внушителни количества. Досега въпросът защо толкова много животни – от най-малките зоопланктони до китове - ги бъркат с храна, оставаше загадка. Ново проучване изглежда е намерило обяснението: пластмасата мирише на храна.

Крилът – малките ракообразни, които служат за основна храна на много морски птици, се храни с водорасли. При естественото си разграждане в океана водораслите излъчват миризма на сяра, известна като диметилсулфид (DMS). Морските птици, търсещи крил, знаят, че миризмата на сяра ще ги отведе до вечерята им. Но така те попадат в капана на обонянието, защото плаващите полета с пластмасови отпадъци са идеална платформа за струпване на водорасли, които излъчват миризма на DMS и подвеждат птиците, че това са пасажи от крил.

Пластмасовите отпадъци се трупат бързо в световния океан и всяко десетилетие количеството им се удвоява. През 2014 г. световен анализ сочи, че пластмасата в океана възлиза на четвърт милиард метрични тона, като голяма част е под формата на частици с размера на оризово зърно. Установено е, че над 200 животински вида консумират пластмаса: костенурки, китове, тюлени, птици и риба. Особено застрашени са морските птици – според проучване буквално всички морски птици ядат вредния отпадък.

Учените дълго смятаха, че животните обичат пластмасата в океана, защото прилича на храна. Морските костенурки например често вземат прозрачните найлонови торбички за медузи, а други морски животни, в това число и рибите, поглъщат микро частиците защото наподобяват обичайната им храна. Но проучването за ролята на миризмата при консумирането на пластмаса е първо по рода си и ще се окаже изключително важно.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах